Magazin
Moderator
Antalya'da yaşayan doğuştan elleri olmayan 2 çocuk babası Mehmet Temel, yıllardır esnaflık yaptığı takı dükkanında boncukları ayakları ile tek tek diziyor. Elleri olmamasına rağmen günlük yaşamında da birçok işini kendi halledebilen Temel, ayaklarıyla tıraş oluyor, yemek yiyor, hatta araç kullanıyor.
Sürücü koltuğunda özel tertibatlı aracıyla yıllardır araba kullanan Temel, usta şoförleri aratmıyor. Kaleiçi'ndeki iş yerine geldiğinde ise kepengini açan Temel, takılarını tek tek ayaklarıyla diziyor, cep telefonunu ayaklarıyla kullanıyor ve kahvesini içiyor. Dükkanına gelen müşteriler, alışveriş sonrası para üstünü ayaklarıyla veren Temel'i görünce şaşırıyor. Hayatı boyunca çalışarak birçok işte görev aldığını dile getiren Temel, şehir dışına giderek ayakkabı boyacılığı, kaset gibi işler yaptığını aktardı.
"ANNEM BENİ KAZANIN ALTINA KOYUP TERK ETMİŞ"
Yaşam hikayesini anlatan Mehmet Temel, doğduğu zaman çevredeki komşularının annesine olumsuz söylemlerde bulunduğunu belirterek, "Yaylada doğmuşum. Komşular anneme 'Bunu öldür, başına bela olur. Ne el ne ayak var' demişler. Beni kazanın altına koymuşlar. Günler sonra babama 'Senin bir oğlun oldu ama kazanın altına koydular' demişler. Babam anneme 'Çocuk nerede?' diye sorunca 'Öldü' demiş. Babam da 'Ölüsü nerede?' diye sorduğunda kazanın altında tarlaya koyduğunu söylemiş. Beni bulmak için 6-7 saat yol yürümüş. Babam beni ceketine sarıp çadıra getirmiş. Diğer çocuklardan daha çok önem vereceğini söylemiş" dedi.
İlginizi Çekebilir
"SEVİNÇTEN AĞACA ÇIKMIŞIM"
9 yaşına kadar yürüyemediğini anlatan Temel, "Diğer çocukların elleri, ayakları var, benim niye yok diye sorduğumda hem onları hem kendimi üzüyordum. Annem, babama 'Biraz da sen bak, ben dayanamıyorum' demiş. Babam da beni alıp elma bahçesine bir çadır kurmuştu. Her gün orada babamla kalıyorduk. Orada otururken bir şeyler oldu ve yürüyebiliyordum. Sevinçten oradaki ağaca çıkmışım. Sevinçten çığlık atıyormuşum. Halbuki o ağaca çıkamam ama sevinçten çıkmışım" diye konuştu.
"ELİM AYAĞIM ARABA"
Temel, araç kullanmanın hayatında önemli bir yeri olduğunu aktararak, "Her şeyi yapacağım aklıma gelirdi ama araba kullanacağım aklım gelmezdi. 50 senedir özel tertibatlı araba kullanıyorum. Bu sene ehliyetin değişmesi gerekiyormuş fakat şu anda değiştiremedim. Benim elim ayağım araba. Ehliyetimin yenilenmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.
"MÜŞTERİLERE AYAĞIMLA PARA VERİP ALIRKEN ŞAŞIRIYORLAR"
Müşterilere parayı ayakları ile uzatan Temel, müşterilerinin şaşırdığını ifade ederek, "Müşterilere ayağımla para verip alırken şaşırıyorlar, onlar da şok oluyor, kamera şakası sanıyorlar. Bir zamanlar İstanbul'da gişe memuruna ayağımla para uzattım şok oldu, 'El miydi ayak mıydı' dedi. Kamera şakası dedim" diye konuştu.
"ELİMİ AYAĞIMI SANA VEREYİM BABA"
Hayatında en çok iz bırakan anlardan birini anlatan Temel, "Bir zamanlar 4 yaşındaki kızım ile mutfakta otururken bana ‘Baba neden elin ayağın yok?' dedi. 'Allah böyle yaratmış' dedim, kızım da "Bir elimi, bir ayağımı kesip sana vereyim' dedi. 'Hayır' deyince bu sefer, 'İki elimi, iki ayağımı sana vereyim' dedi ve ben orada koptum" ifadelerini kullandı.